TALPA FAALİYET RAPORU
Değerli Meslektaşımız,
Kurulduğu günden bu yana “tüm pilotları bağımsız olarak temsil etmek için” faaliyet göstermekte olan derneğimiz TALPA, Yönetim Kurulu üyelerinin yoğun uçuş programlarına rağmen özveriyle faaliyetlerini arttırarak üyelerimize hizmet vermeye devam etmektedir.
TALPA olarak pilotun sesi olmaya devam edeceğiz.
Bu bağlamda devam eden veya sonuçlanmış olan faaliyetlerimizden örnekleri aşağıda siz değerli üyelerimizle paylaşmak istiyoruz:
– Derneğimiz yeni binasına taşınmış olmakla birlikte ihtiyaç duyulan gerek alt yapı gerekse üst yapı tadilat, onarım ve iyileştirme faaliyetlerimiz devam etmektedir. Derneğimizin Florya’daki kendisine ait mülke taşınabilmesi için gerekli elektrik, tesisat, internet ve bilgisayar altyapısı oluşturulmuş olup hizmetlerine yeni binasında devam edebilir hale gelmiştir.
– Çatı katımız yeniden tadil edilerek toplantı ve eğitim alanı haline getirilmiştir. Aynı zamanda küçük ölçekli sosyal faaliyet alanı olarak da kullanılabilecek olan terasımızda önümüzdeki dönemde periyodik olarak kutlama, anma, emekli olan pilotlara uğurlama gibi faaliyetlerimiz planlanmış olup duyurusu yapılarak üyelerimiz davet edilecektir.
– Dernek lokalinin etkinliğini arttırmak için veya biz pilotların daha çok kullanabileceği bir mekan haline getirebilmek amacıyla değiştirerek yeni bir tesis kazanma da dahil olmak üzere seçenekler üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Konuya ilişkin gerek fikir gerekse de faaliyet olarak her türlü destek bizleri mutlu edecektir.
– Dernek hizmetlerini kurumsallaştırabilmek ve derneğin hafızasını oluşturarak yönetilebilir hale getirmek, muhasebe ve üye işlemlerini takip etmek ve sonuçlandırmak ve bu işlemlerin performansını ölçebilmek amacıyla software altyapısını değiştirerek iyileştirme çalışmalarımız başlamış olup hızla devam etmektedir. 3 aylık bir süreç içinde yeni yazılım altyapısına kavuşarak işlemlerimiz ve hizmetlerimiz kurumsal olarak takip edilebilir ve raporlanabilir hale gelecektir. Yeni alt yapı ile dernek faaliyetleri seçilen yönetim ve kişilere bağlı olmaksızın yüksek kalitede devamlılık kazanacaktır.
– Dernek muhasebesi ve finansal durumunu yönetilebilir hale getirmek için çalışmalar yoğun olarak devam etmektedir. Önümüzdeki son bahara kadar tamamlanarak muhasebe kayıtlarının daha uygun tutulmasına, gelir ve giderlerin kontrol edilebilmesi iyileştirilecektir.
– Yönetim devir alındığında TALPA’nın vergi dairelerine olan ceza ve faiz borcuyla birlikte Maliye Bakanlığına yaklaşık 1.300.000 TL’lik borcu için yapılan çalışmalar ve yeniden yapılandırma süreci sonunda anlaşmaya varılarak derneğin geleceğinin ekonomik olarak zarar görmesi engellenmiştir.
– Dernek İktisadi işletmesinin işlettiği otopark faaliyeti maalesef zarar eder durumdaydı. Aylık 200.000 TL’ye varan cezalar ödenen işletme faaliyetleri iyileştirilerek kontrol altına alınmış ve yönetilebilir hale getirilmiştir. Bu faaliyetler sonucunda İktisadi İşletme kar eder hale getirilmiştir.
– www.TALPA.org web sitemizin güncelliğinin muhafaza edilerek gündemi takip edecek şekilde güncellenmesi faaliyetlerimiz devam etmektedir. 7/24 üyelerimiz sitemizde verilen linklerle derneğe ulaşabilmektedirler.
– Üyelerimizin lehine olarak çeşitli şirketler tarafından indirim talepleri değerlendirilerek sizlere dergimiz üzerinden veya web sitesi üzerinden duyuruları yapılmaktadır.
– 3’er aylık periyotta Kokpitten Bakış dergisinin çıkartılması, dağıtımı ve basımına dair iyileştirme faaliyetlerimiz devam etmektedir. Adres değişikliği yaşayan veya dergisini alamayan üyelerimiz için dernek merkezimize temas ederek bilgilerini güncellemeleri dergi dağıtım etkinliğimizi arttıracaktır.
– TALPA olarak tüm üyelerimize ve üye olmayan pilotlara ulaşabilmek amacıyla tarihinde ilk kez Aralık ve Ocak aylarında İzmir, Antalya, İstanbul Anadolu yakası ve Atatürk Havalimanında olmak üzere roadshowlar düzenlenmiştir. Bu maksatla otellerde Yönetim Kurulu Üyelerimiz toplantılar düzenlemiş, şirket merkezleri ziyaret edilerek TALPA’nın uğraştığı konular paylaşılmış ve üyelerimiz, üye olmayan pilotlar, havayolu şirketleri ve de yerel ve havacılık basını ile temaslarımız olmuştur. Bu temaslarda ön plana çıkan hususlar Yönetim Kurulunca değerlendirmeye alınarak aksiyon planları uygulamaya koyulmuştur.
– İletişimde etkinliği arttırmak ve üyelerimize önemli gelişmeleri görsel olarak da duyurabilmek amacıyla TALPA panoları hazırlanarak THY’na yerleştirilmiş olup diğer şirketlerinde operasyon odalarına yerleştirilme çalışmaları ve bunların güncel tutulma faaliyetleri devam edecektir.
– Sosyal medya hesaplarımız, Facebook, instagram, twitter üzerinden gündemi takip etmek ve duyurmak için etkin olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Üyelerimizin bu hesapları takip listelerine almaları kendilerine daha hızlı ve etkin ulaşabilmemizi sağlayacaktır.
– Dünyayı kokpitten nasıl gördüğümüzü göstermek ve paylaşmak amacıyla sosyal medya üzerinden bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz fotoğraf yarışmamıza yoğun bir ilgi olmuştur. Önümüzdeki yıllarda da bu yarışma gelenekselleşerek devam edecektir.
– TALPA’nın gerek yönerge eskiliği gerekse de işlemlerin SHGM nezdinde çok yavaş yürüyor ve sonuçlanıyor olmasından dolayı veya sağlık problemi yaşayan pilotlarımızın sorunlarını çözebilmek adına organize ettiği sağlık çalıştayı ve SHGM nezdinde yapmış olduğu girişimlerle yeni SHT-MED onaylanmış olup 31 Temmuz itibariyle devreye girecektir. Yeni talimat ile artık pilotaj muayenesi ve sağlık sertifikasına dair işlemler daha hızlı karara bağlanacaktır.
– Sağlık lisansına yönelik sorun yaşayan pilotlarımızın bireysel talepleri için SHGM ile gerekli temaslar yapılarak üyelerimizin sorunlarına olumlu yönde çözümler bulunmasına yardımcı olunmuştur.
– Pilotaj muayeneleri esnasında hastanelerde sıkıntı yaşayan meslektaşlarımızın hastanelerde gerek doktorla gerekse de diğer kişi ya da birimlerle yaşadıkları sıkıntıları tespit ederek dernek olarak temas ederek haklarımızı korumak ve istatistik yapmak amacıyla pilotaj muayenelerinde yaşanan sıkıntıların iletileceği bir form oluşturarak sms ve mail ile siz üyelerimizle paylaşarak web sitemize koymuş bulunmaktayız. Mart ayından itibaren hastane, doktorlar veya pilotaj muayenelerinde yaşanan sorunlara dair başvurulara TALPA olarak ilgili yerlerle temas ederek sonuç almaya çalışmaktayız.
– ICAO Language Proficiency sınavlarında sınav sistemi ve sınavı yapan İngiltere merkezli şirketle üyelerimizin yaşadıkları mağduriyet herkes tarafından bilinen bir konudur. Bu sınavlarda yaşanan sıkıntılardan kaynaklanan sebeplerle uçuşu kesilerek beklemek zorunda kalan ve maaşını alamayarak zor duruma düşen üyelerimizin yeni sınava girebilmek için beklemekten kaynaklanan sıkıntısını çözmek için İspanyol Merkezli bir şirketle anlaşılarak TALPA Test Center kurulmuş olup SHGM tarafından onay süreci tamamlanmış ve yetki belgesi alınmıştır. Sizlere duyurularak interlocutor adayları seçimleri yapılmış olup 3 Temmuz itibariyle sınav yapacak personelimizin eğitimleri başlayacaktır. 7 Temmuz’da dernek merkezimizde açılışı yapılacak olan sınav merkezimiz 10 Temmuz itibariyle ilk sınavlarını yapmaya başlayacaktır.
Sınav takvimi sms ve email yoluyla duyurulmuş olup sınav kayıtlarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. İlgili bilgilere web sitemizden ulaşabilirsiniz.
– Mart ayında Ankara Esenboğa Havaalanında uçuş ve yer emniyetini arttırmaya yönelik olarak ICAO nezdinde yapılan ve 1 hafta süren denetim ve gözlem çalıştayına gerek IFALPA gerekse de TALPA’yı temsilen ICAO ile birlikte katılım sağlanmış olup buradan ülkemizdeki tüm havaalanlarında “Runway Incursion/Excursion” farkındalığı faaliyetlerine katkı sağlanmaya başlanmıştır. Bu konudaki inisiyatifte yer alınmıştır. Çalışmalar devam etmektedir.
– Sektörel sorunların ele alındığı toplantı, çalıştay (Hukuk çalıştayı, TOBB Meclisi toplantıları, DHMİ ve SHGM toplantıları…) gibi faaliyetlere şirketlerden bağımsız olarak pilotları temsil etmek ve sesimizi duyurabilmek amacıyla katılım sağlanmaktadır.
– SHGM ile “ FTL- Uçuş Görev Sürelerine” dair bir araya gelinerek sıkıntılarımız dile getirilmiş olup konu gündemde tutulmaya devam edilmektedir. Vefat eden pilotlarımızın ardından yapmış olduğumuz uyarı ilgili çevrelerin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Üyelerimizden gelecek destek bu mücadelede elimizi en çok güçlendirecek olan husustur.
– Sektörel fuarlara katılım sağlanmaktadır. Bu yolla hem sektör hem de sektör dışı kurumlar ve kişilerle temaslar sağlanmakta ve dernek faaliyetlerinin duyurulması sağlanmaktadır. Sektörel faaliyetlerde pilotluk mesleği ve pilotun temsiliyeti sağlanmaya çalışılmaktadır.
– TALPA Dış İlişkiler Komitesine canlılık kazandırılarak Dünya Pilot Birlikleri Federasyonu IFALPA, Avrupa kokpit birliği ECA, ASAP (Star Alliance grubu) ile uluslararası boyuttaki ilişkilerimiz yoğun bir şekilde artarak devam etmektedir. Yönetim Kurulu üyelerinin önderliğinde ve gönüllü pilot arkadaşlarımızın katkılarıyla ECA ve IFALPA Çalışma Gruplarına aktif katılım sağlanmaya başlanmış, buradaki çalışmaların Toplantı Sonuç Raporlarının hazırlanarak TALPA Web Sitesine yüklenmesiyle öncelikle siz değerli üyelerimize ve şirketlerle SHGM ’ye bu gruplar hakkında bilgilendirme ve işbirliği sağlamaya çalışılmıştır.
– Dış İlişkiler çerçevesinde TALPA olarak 2016 yılında 32, 2017 yılında şuana kadar 16 toplantıya katılım sağlanmış olup yıl sonuna kadar yine yaklaşık olarak 30 adet uluslararası toplantıya katılım sağlanacaktır.
– TALPA Dış İlişkiler vasıtasıyla, IFALPA üyesi olan bir ülkenin bulunduğu dünyanın herhangi bir yerinde üyelerimizin yaşayabileceği bir sıkıntıda üye ALPA ile temas ederek ilk desteği sağlayabilme imkanına sahiptir. Bu vesile ile yine üyelerimizin yaşayabileceği bir sıkıntıda olay yerine gönderebileceğimiz şekilde avukatlık hizmeti sağlayabilmekteyiz.
– Bu kapsamda özellikle, Türk sivil havacılığına konulmuş olan elektronik kısıtlamaya dair ECA, IFALPA ve ASAP nezdinde tepkimizi yüksek sesle dile getirerek farkındalık yaratılmış olup lobi faaliyetlerimiz ses getirmiştir. Mayıs ayında Kanada Montreal’de yapılan IFALPA yıllık konferansına katılım sağlanmış olup gerekli girişimlerde bulunulmuştur. IFALPA konferansında bu konu ile ilgili sunum yapılmıştır, Türk pilotları olarak e-ban yasağına karşı olan tepkimiz resmi kayıtlara geçirilmiştir.
– 5 Temmuz itibariyle Amerika Birleşik Devletlerine yapılan uçuşlara yönelik kısıtlama kaldırılmıştır. Kısıtlama Ingiltere tarafından da kaldırılana kadar lobi faaliyetlerimiz devam edecektir.
– IFALPA’nın PG (Political Group) ve Legal Advisory Group toplantıları Kasım 2017 ‘de İstanbul’da yapılacaktır. Toplantının uzun yıllar sonrasında Türkiye’de yapılacak olması Türk pilotlarına dünya çapında bir prestij kazandıracaktır.
– ECA (Avrupa Kokpit Birliği) faaliyetlerine etkin olarak katılımlarımız devam etmektedir.
– ECA FTL Grubuna aktif katılımımız devam etmektedir, bu sayede EASA FTL’den kaynaklanan sorunların AB Havacılık Komisyonunda da gündeme getirilmesi sağlanmıştır.
– Toplantı ve çalıştayların sonuç raporları siz üyelerimizle email ve web sitesi ve 3 er aylık periyotta çıkan dergimiz yoluyla paylaşılmaya devam edilmektedir.
– Uluslararası ve ulusal faaliyetlerimize katılım için üyelerimizin desteği önemlidir. İlgi duydukları ve katkı sağlayabileceklerine inandıkları konularda uzmanlaşarak derneğe ve mesleğe fayda sağlayabilecek siz meslektaşlarımızın katılımları bizlere değer katacaktır.
– Dernek faaliyetlerimiz açısından özellikle TALPA’nın girişimleri ile tüm dünyada “Dünya Pilotlar günü” olarak her sene artarak kutlanmaya başlayan 26 Nisan faaliyetlerimiz bu yıl itibariyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile birleştirilerek kutlama haftası olarak gelenekselleştirilerek kutlanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda Hezarfen Havaalanında 23 Nisan piknik ve konseri, 24 Nisan’da Sally Filmi bizim için önemli olan hususlarına vurgu yapılarak yaşadığımız sıkıntılar dile getirilerek ailelerimiz ve yakınlarımız ile birlikte seyredilmiştir. Geleneksel olarak Taksim Anıtına çelenk koyma merasimi ve 26 Nisan Balosu ile pilotlara yakışır şık ve eğlenceli olarak kutlama faaliyetimiz yerine getirilmiştir. Geleneksel olarak her sene kutlanmaya devam edecektir.
– 15 Mayıs Hava Şehitlerini Anma faaliyeti yine derneğimizin öncülüğünde Edirne kapı Şehitliğinde yerine getirilmiştir. Her sene gerçekleştirdiğimiz bu faaliyete siz değerli üyelerimizin göstereceği ilgi geçmişimize sahip çıkma motivasyonumuzu arttıracaktır.
– Dernek binasının satın alımında yaşanan sıkıntıların dernek yararına çözülebilmesi için devam eden hukuksal süreç Yönetim Kurulumuz tarafından yakından takip edilmektedir.
– Derneğimize yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle başvuran veya bizler tarafından tespit edilen meslektaşlarımıza dernek merkezimizde danışmanlık hizmeti ve dernek sözleşmeli avukatı vasıtasıyla da başlangıç hukuk danışmanlığı ve hizmeti verilmektedir. Sorunları çözülen üyelerimiz biz seçilmiş yönetim kurulu üyeleri ve dernek çalışanlarının mutluluk ve motivasyon kaynağı olmaktadır. Üyelerimizin her türlü sıkıntısında TALPA olarak yanında yer almak ve yalnız olmadıklarını hissettirecek dayanışma içinde olmak en temel amaçlarımızdandır.
Dayanışmamızın sadece zor günler için değil güzel ve mutlu anların paylaşılmasında da olduğunu belirtmekten mutlu olacağız.
– Çalıştığı şirkette sağlık sorunları nedeniyle lisans kaybı yaşayan ve bu süreçte işten çıkartılarak zarara uğratılan üyemizin sorununa sahip çıkılarak hukuksal destek sağlanarak hak arama yolunda destek olunmuştur ve süreç yakınen takip edilmektedir.
– Sektörümüzde yaşanan sıkıntıları pilotların menfaatlerini koruyarak aşabilmek için örgütlü olarak mücadele edebilmek ve sesimizi duyurabilmek amacıyla tüm sektörü temsil edecek şekilde üyeliği arttırmaya yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir. 2016 yılından itibaren üye sayımız yaklaşık %56 oranında artış göstermiştir.
– Derneğimizin vakıf ve Hava-İş Sendikası ile temasları artarak devam etmektedir. Hava-iş tarafından TALPA’nın taslağı baz alınarak hazırlanan hava iş kanunu taslağı çalışmalarında yer almaktayız ve teklif edilecek kanun taslağında genelde uçucuların ve özelde ise pilotların yaşadıkları sıkıntıların ortadan kaldırılmasına hususların yer alması için derneğimizde avukatlar, sosyal güvenlikçiler ile oluşturduğumuz komisyonla çalışmaya devam etmekteyiz. Bu konudaki yaşananları siz üyelerimize duyurmaya devam edeceğiz.
– İşsiz Türk pilotlarımıza dair gerekli girişimlerde bulunabilmek amacıyla sms, email ve web sitemizde duyurular yaptık derneğimize başvuranlar için girişimlerimiz devam etmektedir. Bu konuyla ilgili olarak web sitemizdeki formun doldurularak derneğimize iletilmesi önemlidir. SHGM nezdinde işsiz pilotlarımız ve yabancı pilot çalıştırılmasına dair hususlar dile getirilmektedir.
– Ek taraflı ve haksız olarak maalesef SHGM’nin yayınlamış olduğu pilotların iş değiştirebilmesinin engellendiği genelgeye karşı girişimlerimiz devam etmektedir.
– Her ay en az 2 yönetim kurulu toplantısı yapılmaktadır. Bu toplantılar vasıtasıyla sektörel sorunlarımız, iş planımız ve faaliyetlerimiz devamlı gözden geçirilmektedir.